Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън взе титлата Дърво с корен 2016,

...
Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън взе титлата Дърво с корен 2016,
Коментари Харесай

Дъбът от с. Насалевци е Дърво с корен 2016

Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън взе титлата  " Дърво с корен 2016 ", стана ясно днес по време на формалната гала по награждаване в състезанието, проведен от Фондация " ЕкоОбщност ", която се организира в Дома на Европа в София. Със 715 гласа от общо 2 203 подадени за десетте финалиста в конкуренцията, 500-годишният дъб завоюва привилегията да показа страната ни в интернационалния конкурс  " Европейско дърво на годината 2017 ". Вековният колос ще получи и диагностичен обзор от Асоциацията на арбористите в България, който ще набележи ограничения за възстановяване на положението му, в случай че се окаже, че има потребност от такива. Номиниращият дървото - Пенко Янков от с. Варвара, общ. Септември, си потегли с ваучер за нощувка за двама в комплекс  " Косовските къщи "  в с. Косово, общ. Асеновград.

Десетте финалиста в " Дърво с корен 2016 " бяха подредени, съгласно онлайн гласуването, както следва:

1. Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън - 715 гласа
2. Тенчовия дъб, с. Бодрово, общ. Димитровград - 395 гласа
3. Дъбът от с. Балканци, общ. Генерал Тошево - 260 гласа
4. Софората от с. Труд, общ. Марица - 234 гласа
5. Чинарите от ул. " Симеон Велики ", гр. Силистра - 218 гласа
6. Летният дъб от Свищов - 201 гласа
7. Зимният дъб от с. Голема Фуча, общ. Бобов дол - 126 гласа
8. Благунът от с. Пецовци, общ. Габрово - 36 гласа
9. Летният дъб от кв. " Речица ", Сливен - 11 гласа
10. Горунът от с. Голеш, общ. Годеч - 7 гласа

В спомагателната категория  " Вековните дървета приказват ", със 115 от общо 245 гласа, победител стана благунът от с. Правешка лъкавица, общ. Правец, чиито номиниращ Андрей Мицулов получи ваучер за абонамент от сп. National Geographic България.

В категорията  " Млад природолюбител "  наградата отиде при децата от клуб " Приятели на книгата " към НЧ " Просвета ", с. Патреш, общ. Павликени, които са взели участие в акция за засаждане на 43 липи и овошки в селото. Те взеха награда ваучер за абонамент от сп. NG Kids България.

Новата спомагателна категория в състезанието -  " Изборът на специалистите "  отличи 58-метровия смърч от резервата Парангалица в Рила, който е и най-високото дърво в България. Неговият номиниращ - Николай Цветанов от катедра " Дендрология " в Лесотехническия университет в София получи ваучер за рафтинг по р. Струма от приключенския оператор  " Адвенчър нет ".

Журито на състезанието реши да даде и една допълнителна специфична награда научениците от СУ " Максим Райкович ", гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, общ. Дряново. Младежите си потеглиха с ваучери за посещаване на детски теоретичен център  " Музейко ".

Всички отличени в състезанието бяха наградени с грамоти и особено направени керамични статуетки от Гергана Ангелова.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР